Egész télen azt az időszakot várjuk, amikor végre a zöldségeseknél, a piacokon, a boltok polcain megjelennek az „új zöldségek”. Ez adta az ihletet ahhoz is, hogy egy remek zöldségragulevest mutassunk be. A frissesség, a tavasz illata köszön vissza ebből az ételből.
Hozzávalók:
- 5 sárgarépa
- 5 fehérrépa
- 1 kis zeller
- 1 karalábé
- 25 dkg zöldborsó
- 2 újhagyma
- 2 csokor petrezselyem
- 4 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerin
- 3,5 l víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, és kb. egyforma nagyságúra felkockázzuk. Az olajat megforrósítjuk, majd egyszerre rátesszük az összes zöldséget. Néhány percet kevergetve pirítjuk, közben megsózzuk, nagyon kevés vizet aláöntünk. Ezután felöntjük 3,5 l forrásban lévő vízzel, borsot őrlünk, ill. szerecsendiót reszelünk rá. Ha kell, még tovább sózzuk. Lefedjük, és forrástól számítva kevés ideig, kb. 5-6 percig főzzük. Közben felaprítjuk a petrezselyemzöldet. Ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a leveshez, épp csak felforraljuk ezzel, és kész is vagyunk.