Talán az olaszok jól megszokott paradicsomos húsgombóca a legnépszerűbb a világon, de most elhoztuk egy másik ország isteni tradicionális receptjét. A pikáns szósz, ami az étel mártását jelenti, egészen különleges szintre emeli ezt az egyszerű gombócos ételt.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 8 dkg beáztatott és jól kicsavart kenyér
- 1 tojás
- 1 közepes fej hagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kis csokor petrezselyem zöldje
- só, bors, olaj, liszt
A mártáshoz:
- 1 evőkanál olaj
- 2,5 dkg vaj
- 1 kis fej hagyma
- 2,5 dl csirke vagy zöldség alaplé
- 15 dkg tejföl
- 1-2 evőkanál kedvenc mustárból
- 1 kis petrezselyemzöldje
- 10-15 g bacon szalonna
- só, bors
Elkészítés:
A darált húst, a beáztatott kenyeret, a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket és apróra vágott petrezselyemzöldet összekeverjük alaposan. Közepes golyócskákat formálunk belőle és egy deszkára tesszük. Közben felforrósítunk egy ujjnyi olajat és a lisztben alaposan átforgatott húsgolyókat elhelyezzük benne. Közepes lángon folyamatosan forgatva őket készre sütjük, és amint készen van, egy tálra tesszük őket, amire egy papír törlőt helyezünk a felesleges olaj felitatására. Egy magas falú lábasban beteszünk egy evőkanál olajat, megolvasztjuk a vajat benne, beledobjuk a bacon szalonnát, majd amikor már kiengedett egy kis zsírt hozzádobjuk a hagymát és megdinszteljük. Ezek után a mustárt hozzákeverjük, ráöntjük az alaplevet, majd csomómentesen elkeverjük benne a tejfölt is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 3-4 percig főzzük. A húsgolyókat belehelyezzük, majd 4-5 percig együtt főzzük őket, miközben a golyókat forgatjuk benne. Ha esetleg nagyon sok szószt felszív, lehet egy kis vízzel pótolni. A végén az apróra vágott petrezselymet rászórjuk és megforgatjuk benne. Rizzsel, krumplipürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.