Hozzávalók:
1 kg pulykamell
A töltelékhez:
2 zsemle
4 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejszín a zsemle áztatásához
1 tojás elhabarva
20 dkg hámozott sült gesztenye feldarabolva
1 narancs reszelt héja
só
bors
a tetejére
10 dkg szeletelt bacon
Elkészítés:
A töltelékhez a felkockázott zsemléket elterítjük egy tűzálló tálba és meglocsoljuk az olajjal, majd 180 fokos sütőben aranyszínűre pirítjuk. Ráöntjük a tejszínt, hagyjuk, hogy felszívja a folyadékot.
A felaprított hagymát megpirítjuk a zsiradékon, hozzáadjuk a zsemlékhez a többi hozzávalóval együtt.
A pulykamellet egy vágódeszkára fektetjük, vízszintesen bevágjuk, de ne teljesen, majd széthajtjuk, így kapunk egy nagy lapos húst.
Kicsit kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. Alufóliára terítjük, hosszában elterítjük rajta a tölteléket, feltekerjük, ráhajtjuk a fóliát és jól lezárjuk. Aki ügyesebb, megkötheti zsinórral is, azzal együtt is le lehet fóliázni.
180 fokon 45 percig sütjük, majd kibontjuk a fóliából, és további 15 percig sütjük. Szeletelve tetszés szerinti körettel tálaljuk. Karácsonykor nagyon illik hozzá a kelbimbó.