A keleti konyhában gyakran használnak az ételekbe mogyorót. Nálunk általában csak desszertek alapanyagaként kerül egy-egy ételbe. Pedig kiváló ízesítő, és még egy egyszerű tésztás ételt is jó fűszerekkel, ízesítéssel magas szintre tud emelni. Pillanatok alatt elkészíthető, és egy kis változatosság mindig jól jön a dolgos hétköznapokon.

Hozzávalók:
- 30 dkg mogyoró
- 40 dkg száraz tészta
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 dkg zsemlemorzsa
- ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Ha magunk gyúrjuk a tésztát, néhány órával előbb készítsük el. A zsemlemorzsát tejbe áztatjuk. A 7-8 dkg mogyorónak ledörzsöljük a belső, barna héját, majd durvára vágjuk. A többit robotgépbe tesszük a fokhagymával együtt. Sima krémmé keverjük. Belekeverjük a tejbe áztatott zsemlemorzsát, majd sóval, fehér borssal ízesítjük. A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente (rugalmasra) főzzük. A vajat megolvasztjuk. A tésztát leszűrjük, és előmelegített tálba tesszük. Ráöntjük a mártást és a forró vajat. Durvára vágott mogyoróval, karikázott újhagyma szárral megszórva tálaljuk.