A mexikói konyha is hasonló, mint a miénk: tartalmasak, praktikusak és nagyon finomak az ételeik. A praktikusság alatt most azt értjük, egy komplett főételt (körettel) gyakran egyben készítenek el. Ilyen a mexikói sertésragu burgonya alatt sütve, ami egy isteni ebédnek a főszereplője lehet.
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 kis doboz konzerv vörös bab
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 2 jalapeno paprika
- 2 piros kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- só
- őrölt feketebors
- chilipor
- római kömény
- oregánó
A burgonyához:
- 50 dkg krumpli
- 3 evőkanál tejföl
- 5 dkg vaj
- kevés só
Elkészítés:
A húst, a szalonnát, a paprikákat és az újhagymát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A szalonnát kipirítjuk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát és a húst. Sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Lepirítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a vörös babot, paprikákat, újhagymát, kukoricát. Rátesszük a paradicsompürét, átpirítjuk és levesszük a tűzről. Ne főzzük túl puhára, majd egy hőálló edény aljára öntjük. Közben a burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, és kevés vajjal, tejföllel alaposan összetörjük. Ezt egyenletesen eloszlatjuk a ragun, majd a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.