A padlizsán nagyon megosztó zöldség. Talán ezzel a remek olasz rakott étellel most azoknak is tudunk kedvezni, akik ezen tábort erősítik.

Hozzávalók:
- 3 közepes méretű padlizsán
 - 1 mozzarella golyó
 - 2 meghámozott, felszeletelt paradicsom
 - 3 dkg reszelt parmezán
 
A paradicsomszószhoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 75 dkg friss paradicsom hámozva
 - 1 evőkanál sűrített paradicsom
 - 1 kisebb sárgarépa apróra reszelve
 - 1 szál szárzeller
 - só
 - bors
 - oregánó
 - bazsalikom
 - rozmaring
 - 1 evőkanál oliva olaj + kb. 2 evőkanálnyi a padlizsánok sütéséhez
 - 1 evőkanál méz – ízlés szerint növelhető a mennyisége
 
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, felkockázzuk, a sárgarépát lereszeljük, a zellert apró kockákra vágjuk, a paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk. Két darabot félreteszünk felszeletelve, a többit 2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymákat üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, folyamatosan kevergetjük, hogy ne égjen le. Kevés vízben elkeverjük a paradicsom sűrítményt, majd hozzáadjuk a párolgó zöldségekhez. Rádobjuk a paradicsomokat, fűszerezzük, és nagyjából tíz perc alatt kész is, majd egy botmixer segítségével összeturmixoljuk. Amíg hűl, addig a padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, melyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük úgy, hogy megkenjük mindkét oldalát olajjal. Tetejüket kissé megsózzuk, és 190 fokos sütőben tíz percig sütjük. Ezután elkezdjük rétegezni. Egy nagy, hőálló tál aljába merünk 2 merőkanálnyi szószt, erre helyezzük a padlizsánszeleteket, megszórjuk mozzarella kockákkal, majd elhelyezzük rajta a paradicsomszeleteket. Ekkor újra szósz teszünk rá, majd ismét padlizsánt. Paradicsomszeletekkel fedjük, merünk rá 2 szedőkanálnyi szószt. Ezután lefedjük fóliával, és 190 fokra előmelegített sütőben 20 perig sütjük, levesszük a takarást, megszórjuk parmezánnal és további tíz perc alatt készre sütjük.







