Ennek az isteni mandulás aprósüteménynek több előnye is van. Sokáig eláll, így hamarabb rá lehet készülni a vendégségre, valamint apró mérete miatt tökéletesen megfelel vendégváró falatoknak is. Éppen ezért a karácsonyi ételsorba is tökéletesen passzol. De csak úgy, hétköznap is felér egy ajándékkal, ha készen van otthon.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 2 tojás
- fél csésze finom búzadara
- fél csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 csésze liszt
- 12 dkg mandula
A sziruphoz:
- 3 csésze cukor
- 4 csésze víz
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sziruphoz egy serpenyőben összeforraljuk a vizet a cukorral. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, addig kevergetjük, amíg egészen feloldódik, majd le is vehetjük a tűzről. Egy robotgép segítségével összedolgozzuk a vajat, a cukrot, a tojást, és a búzadarát. Lassan hozzáadjuk a lisztet és jól összegyúrjuk a tésztát. Jöhet hozzá a sütőpor és a vanília kivonat. A tészta legyen lágy. Alakítsunk kis labdákat a tésztából, akkorák legyenek, mint egy dió. Helyezzük a golyókat egy papírral bélelt tepsibe. Enyhén lelapítjuk, majd a közepébe nyomjunk egy-egy mandulát. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és 30-40 perc alatt enyhén aranyszínűre sütjük. Majd kivesszük a sütőből, és amíg meleg, ráöntjük az előkészített szirupot.