A charlotte torta igazi kihívás a sütni vágyóknak. Viszont a végeredmény magáért beszél. A könnyű, joghurtos gyümölcsös tölteléket körbe ölelő tekercsek teszik elegánssá. Tökéletes desszert a nyári időszakban.
Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
- 5 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 5 ek málnalekvár
A töltelékhez:
- 2 dl habtejszín
- 5 dl görög joghurt
- 10 dkg porcukor
- 0,5 citromból nyert citromhéj
- 20 dkg málna
- 6 db lapzselatin
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a gáztepsit sütőpapírral bevonjuk. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük, a sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral. A sárgájás masszába beleforgatjuk a fehérjét, beleszitáljuk a lisztet, majd pár határozott mozdulattal összeforgatjuk. A tepsire simítjuk, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Még melegen feltekerjük sütőpapírral együtt. Ha kihűlt, megkenjük málnalekvárral, és újra feltekerjük, ezúttal már a papír nélkül. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, majd pici vízzel mikróban langyosra melegítjük, simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a joghurtot, a porcukrot, citromhéjat, végül a langyosra hűlt zselatint, majd kb. félórára hűtőbe tesszük. Egy mély üvegtálat kibélelünk folpackkal, és beborítjuk piskótatekercs-szeletekkel. A krém kb. 1/3-át beleöntjük, ráhalmozzuk a málna felét, jöhet újabb adag krém, a málna másik fele, majd a maradék krémet is elsimítjuk a tetején, ami majd a torta alja lesz. Pár órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor egy nagy tányérra borítjuk a tortát, lehúzzuk a folpackot, és már szeletelhetjük is.