A pacalt vagy szeretik, vagy nem. Pedig a pörköltön kívül leveseknek is kiváló alapanyaga, pláne, ha magyaros ízesítéssel készül. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, mert igazán tartalmas étel.
Hozzávalók:
- 50 dkg pacal
- 10 dkg zsír
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- majoránna ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
Elkészítés:
A pacalt megtisztítjuk úgy, hogy alaposan besózzuk, jól átdörzsöljük, majd hideg vízzel leöblítjük, ezután forró vízben is átmossuk. Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főni, majd mikor felforrt, leöntjük róla a vizet, és újra tiszta hideg vízben, de már sóval ízesítve puhára főzzük körülbelül 3 óra alatt. Az utolsó 30 percben hozzáadjuk a sárga- és a fehérrépát, készre főzzük. Kiszedjük a pacalt, amit csíkokra vágunk, a zöldségeket tegyük félre, tálaláskor, aki akar, szedhet a levesbe belőle. A zsírt felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük benne, majd hozzáadjuk a lisztet, és egy világos rántást készítünk belőle. Folyamatosan keverjük, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, lehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg. Felhígítjuk hideg vízzel, elkeverjük csomómentesre, és a leveshez öntjük. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt, főtt pacalt. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, majoránnával, és a fokhagymával. Tovább főzzük 20 percig, és forrón, újhagyma karikákkal és aprított petrezselyemmel tálaljuk.