Hozzávalók:
1 kis fej vöröskáposzta
1 közepes vöröshagyma
1,5 ek vaj
3 közepes burgonya
1 közepes alma
1 ek almaecet
őrölt római kömény ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek cukor
100 ml főzőtejszín
1,5 l víz
Elkészítés:
A vöröshagymát felszeljük, a vajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a cukrot, és kicsit karamellizáljuk. Közben lereszeljük vagy vékonyra szeljük a lila káposztát, majd rárakjuk a hagymára, hogy párolódjon kicsit.
A krumplit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, és rátesszük a káposztára. Kicsit hagyjuk még párolódni az egészet, közben ízlés szerint sózzuk, fehér borsozzuk, és mehet bele a római kömény, valamint a fahéj is. Érdemes egy-két kanál almaecetet tenni rá, mert akkor a káposzta gyönyörűen megtartja a lilás színét.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. (Nekem kb. másfél liter kellett, de ha nagyon elforr, lehet még pótolni.)
Kb. 30-40 percig főzzük közepes lángon, hogy a káposzta jól megpuhuljon. Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, és még egyet rottyantunk rajta, közben ízlés szerint tovább fűszerezzük, ha szükséges.
Pirított dióval, napraforgómaggal, extra római köménnyel, petrezselyemmel díszíthetjük.