Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Krémes sütőtökös tészta

Az egyik legjobb az őszben a gasztronómia szempontjából, hogy újra tele vannak a piacok a sütőtökkel. Számos étel alapanyagaként használhatjuk, ehhez nyújtunk segítséget. Ilyen a krémes sütőtökös tészta, ami garantált sikert hozhat a háziasszonyoknak.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 6-8 friss zsálya levél
  • 1 kg sütőtök, kockára vágva, pucolva kb. 60 dkg
  • 1 közepes méretű hagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva
  • 1/2 teáskanál chili pehely
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ízlés szerint só
  • őrölt feketebors
  • 4 dl csirkehús leves
  • 30 dkg tészta

Elkészítés:

Egy nagyobbacska serpenyőben, közepes hőfokon, olajon, megpirítjuk a friss zsálya leveleket. Akkor jó, ha törékeny ropogósra sül. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük és megsózzuk. Beledobjuk a serpenyőbe az apró kockákra vágott sütőtököt, aláöntünk kis olajat, majd a fokhagymát, a hagymát és a chili pehyhet is hozzáadjuk. Sózzuk és borsozzuk. Addig sütjük, amíg a hagyma üvegesedik, úgy 8-10 percig, néha megkeverjük. Beleöntjük a csirkehús levest, felforraljuk, majd alacsony hőfokon tovább főzzük, amíg a sütőtök megpuhul, és a lé felére redukálódott. Ez kb. 15-20 percig tart. Eközben, felforralunk egy nagy lábas sózott vizet, és megfőzzük a tésztát az utasításoknak megfelelően, néha megkeverve. Leszűrjük, és félreteszünk egy csésze főzővizet. Eddigre a sütőtök keverék készre főtt, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni egy kicsit. Megszórjuk őrölt gyömbérrel. Beleöntjük az egészet egy robotgépbe, és finomra pürésítjük, ha szükséges tovább sózzuk és borsozzuk. A tésztát visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a sütőtök pürét, negyed csésze főzővizet (kb. 1/2 dl), és közepes hőfokon főzzük, állandóan hozzáadva főzővizet, amennyi kell, kb. 2 percig. Ezalatt a tészta állagának selymesen krémesnek kell lennie. Ha kész, melegen, zöldfűszerrel megszórva tálaljuk!