Igaz, nincs szilveszter, de az év bármely időszakában örömmel fogyasztjuk a lencsés ételeket. A lencsefőzelék is igen népszerű, de levesként is szuper alapanyag, pláne, ha a zöldségeken túl egy kis extra ízesítést is kap: a kolbászt!

Hozzávalók:
- 30-40 dkg lencse
- 2-3 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 zellerszár
- 1 fej vörös hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só
- bors
- zöldségleveskocka
- 3 ek liszt
- olaj
- 1/2-1 ek pirospaprika
- 1 szál kolbász
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket, és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, egyben hagyjuk. Feltesszük főni a lencsét, a zöldségeket, az egész fej hagymát és 2 gerezd egészben hagyott fokhagymát. Később, amikor már fő a leves, beletesszük a babérleveleket, fűszerezzük sóval és borssal, végül a leveskockát (1-2 db) is hozzáadjuk. Közben elkészítjük a rántást 3 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz a liszt. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg már jól nem habzik. Ekkor levesszük a tűzről, belenyomjuk a maradék fokhagymákat, fél percig pirítjuk, azután hozzáadunk kb. 1/2-1 evőkanál pirospaprikát. Hideg vízzel kicsit felhígítjuk, ha sok a levesen a lé, abból is meríthetünk hozzá. Amikor már majdnem kész a lencse, belerakjuk a kolbászt vagy a kockákra vágott főtt tarját. Ha megpuhultak a zöldségek és a lencse is, belekeverjük a rántást, és még pár percig együtt főzzük.