Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kolbászos lencseleves

Igaz, nincs szilveszter, de az év bármely időszakában örömmel fogyasztjuk a lencsés ételeket. A lencsefőzelék is igen népszerű, de levesként is szuper alapanyag, pláne, ha a zöldségeken túl egy kis extra ízesítést is kap: a kolbászt!

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg lencse
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 zellerszár
  • 1 fej vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • bors
  • zöldségleveskocka
  • 3 ek liszt
  • olaj
  • 1/2-1 ek pirospaprika
  • 1 szál kolbász

Elkészítés:

A lencsét előző este beáztatjuk. Megtisztítjuk a zöldségeket, és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, egyben hagyjuk. Feltesszük főni a lencsét, a zöldségeket, az egész fej hagymát és 2 gerezd egészben hagyott fokhagymát. Később, amikor már fő a leves, beletesszük a babérleveleket, fűszerezzük sóval és borssal, végül a leveskockát (1-2 db) is hozzáadjuk. Közben elkészítjük a rántást 3 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz a liszt. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg már jól nem habzik. Ekkor levesszük a tűzről, belenyomjuk a maradék fokhagymákat, fél percig pirítjuk, azután hozzáadunk kb. 1/2-1 evőkanál pirospaprikát. Hideg vízzel kicsit felhígítjuk, ha sok a levesen a lé, abból is meríthetünk hozzá. Amikor már majdnem kész a lencse, belerakjuk a kolbászt vagy a kockákra vágott főtt tarját. Ha megpuhultak a zöldségek és a lencse is, belekeverjük a rántást, és még pár percig együtt főzzük.