Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Káposztás pierogi

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
1 kk sütőpor
8 dkg vaj
1 kk só
1 db tojás + 1 tojás a lekenéséhez
1 dl tejföl

A töltelékhez:

25 dkg savanyú káposzta
3 dkg zsiradék
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint őrölt fekete bors

A sütéshez:

0,5 l olaj

Elkészítés:

A káposztát kicsavarjuk, kicsit összevagdaljuk. A hagymát tisztítjuk, felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Néhány percig pároljuk, kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen elpárolog. Őrölt babérral és őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képezünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Ekkor hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük. Ezután 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, ujjunkkal összepréseljük, a szélét egy villával lenyomogatjuk, így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük.
Felforrósítjuk az olajat, és a tésztákat néhány perc alatt készre sütjük. Tejföllel, joghurttal, darabolt zöldfűszerrel tálalhatjuk.