Manapság a régi, retro desszertjeinket felváltják a modern, újragondolt sütemények. Pedig nagyanyáink receptfüzetében biztosan megtalálni a nagy klasszikusokat is. Mint például a házi krémest, ami már csak kevés cukrászdában lelhető fel.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 6 ek olvasztott méz
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ek tejföl
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 nagy csipet őrölt fahéj
- 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
A krémhez:
- 5 dl tej
- 8 dkg búzadara
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 ek rum
A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 kk olaj
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A mézet kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük. Amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a tojást is. A vajas-mézes-tojásos keveréket a szárazanyagokra öntjük, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztából három egyenlő cipót formázunk, majd letakarva 20percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A deszkát vastagon belisztezzük. Vékonyra ki nyújtunk egy cipót, majd a sodrófára tekerjük, és a sütőpapírral fedett sütőlapra kitekerjük. A forró sütőben, 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A maradék 2 cipóval is ugyanígy járunk el. Elkészítjük a krémet. A tejet egy lábosban feltesszük a tűzre. A meleg tejbe beleszórjuk a grízt, majd folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, időközben néha megkeverjük. A puha vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra kikeverjük. Ha a főzött grízes krém kihűlt, kézi mixerrel beledolgozzuk a kihabosított vajas keveréket. A krémet kettő részre osztjuk, és a kihűlt lapok közé kenjük. A csokoládét összetörjük, vízgőz fölött megolvasztjuk, és belekeverünk egy kevés olajat, de (használhatunk helyette vajat is. A csoki mázat a sütemény tetejére csurgatjuk, majd késsel, vagy spatulával elkenjük. Tetszés szerint megszórhatjuk fehér csoki reszelékkel, szeletelt mandulával is mielőtt a csokoládé megköt. Hidegre tesszük, és legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ha a lapok megpuhultak, szeletelve kínáljuk.