Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Házi krémes

Manapság a régi, retro desszertjeinket felváltják a modern, újragondolt sütemények. Pedig nagyanyáink receptfüzetében biztosan megtalálni a nagy klasszikusokat is. Mint például a házi krémest, ami már csak kevés cukrászdában lelhető fel.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 6 ek olvasztott méz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek tejföl
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 8 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek rum

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 kk olaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A mézet kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük. Amikor már éppen csak langyos, hozzáadjuk a tojást is. A vajas-mézes-tojásos keveréket a szárazanyagokra öntjük, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle. A tésztából három egyenlő cipót formázunk, majd letakarva 20percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A deszkát vastagon belisztezzük. Vékonyra ki nyújtunk egy cipót, majd a sodrófára tekerjük, és a sütőpapírral fedett sütőlapra kitekerjük. A forró sütőben, 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A maradék 2 cipóval is ugyanígy járunk el. Elkészítjük a krémet. A tejet egy lábosban feltesszük a tűzre. A meleg tejbe beleszórjuk a grízt, majd folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, időközben néha megkeverjük. A puha vajat a porcukorral, a rummal és a tojással habosra kikeverjük. Ha a főzött grízes krém kihűlt, kézi mixerrel beledolgozzuk a kihabosított vajas keveréket. A krémet kettő részre osztjuk, és a kihűlt lapok közé kenjük. A csokoládét összetörjük, vízgőz fölött megolvasztjuk, és belekeverünk egy kevés olajat, de (használhatunk helyette vajat is. A csoki mázat a sütemény tetejére csurgatjuk, majd késsel, vagy spatulával elkenjük. Tetszés szerint megszórhatjuk fehér csoki reszelékkel, szeletelt mandulával is mielőtt a csokoládé megköt. Hidegre tesszük, és legalább egy éjszakát állni hagyjuk. Ha a lapok megpuhultak, szeletelve kínáljuk.