Néha érdemes előkeresni nagymamáink receptes füzeteit, mi is egy ilyenben találtuk a tejpitét. Olyan egyszerű a tészta, mint a palacsintáé. Egy kis gyümölccsel megszórva különösen isteni, de anélkül is tökéletes.
Hozzávalók:
4 tojás
16 dkg finomliszt
16 dkg olvasztott vaj, langyosra hűtve
2 dl tej
12 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
40 dkg málna
még egy kis vaj a sütőtál kikenéséhez és a sütemény tetejére.
Elkészítés:
A sütőt légkeveréses üzemmódban előmelegítjük 180 fokra, egyébként 200 fokra. Egy közepes méretű szögletes, vagy egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kerámia sütőtálat alaposan kivajazunk. Villával könnyedén felverjük a tojásokat, majd egy keverőtálban a lisztet és egy lyukas fakanállal hozzákeverjük, ezután a lehűtött olvasztott vaj, a tej és a cukor is belekerül. Összedolgozzuk, majd egy teáskanál vaníliakivonatot beleteszünk. A kivajazott sütőtálba beleszórjuk a málnát, és egyenletesen eloszlatjuk, majd ráöntjük a kevert tésztát, és betesszük a sütőbe tíz percre. Akkor mérsékeljük a hőfokot 160 fokra, és további 15 percig sütjük. Ha letelt ez az idő is, óvatosan kivesszük a tálat, a tetejére vajforgácsokat szórunk, majd újabb tíz percre visszatesszük. Ettől lesz szép aranybarna a sütink tetejét. Ha kész, még forrón megszórjuk porcukorral, majd pihentetjük 5-10 percig. Ezután már szeletelhető.