A fonott kalácsot is nagyon sokféleképpen készítik. Most az alapreceptet mutatjuk be, amibe a kezdők is simán belevághatnak. Egy kis gyakorlás után a következő lépcsőfokot is meg lehet lépni, és próbálkozhattok a komolyabb variációkkal is.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 5 dkg margarin
- csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos, cukros vízben kb. 10 perc alatt. Az élesztőt ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd meleg helyen fél órát letakarva kelni hagyjuk. A tésztát ezután négy egyenlő részre osztjuk, mert ebből a mennyiségből két kalácsot fogunk kapni. Egyelő nagyságú hurkákra gyúrjuk, majd összesodorjuk. Tegyük egy tepsibe, majd ott is sütés előtt még fél órát kelesztjük, utána lekenjük tojással és 40-45 perc alatt készre sütjük.