Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Feketebab és édesburgonya chili

A tradicionális chilis bab elkészítése hosszú órákat vesz igénybe. Újragondolt változata az édesburgonyának köszönhetően sokkal gyorsabb, megőrizve a tartalmasságát is.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze szárított feketebab
  • 4 csésze édesburgonya, 2 cm-es kockákra vágva
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 chipotle paprika adobe szószban (konzerv), finomra vágva
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 0,5 teáskanál füstölt piros paprika
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 40 dkg konzerv kockázott paradicsom
  • 2 csésze zöldség alaplé
  • 0,25 csésze apróra vágott snidling
  • 1 nagy avokádó

Elkészítés:

Hat-nyolc órára beáztatjuk a babot. Ezután leszűrjük, és felöntjük annyit vízzel, hogy néhány centivel ellepje. Felforraljuk, majd gyöngyözve forralva tovább főzzük. 45-60 perc alatt a bab puhára fő, ezután leszűrjük és félretesszük. Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, és a hagymát néhány perc alatt megpároljuk rajta, majd hozzáadjuk az édesburgonyát és a fokhagymát. Tovább pároljuk 8-10 percig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a chipotle paprikát, a köményt, chilit és a füstölt paprikát. Felforrósítjuk a fűszereket, amíg elkezdik kiengedni az illatukat. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 1 csésze alaplevet. Amikor felforr, visszavesszük a főfokot és főzzük 30-35 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul. Ízlés szerint öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy pont annyira csípjen, amennyire szeretnénk. Sózzuk ízlés szerint. Amikor a chili elkészült, hagyjuk pihenni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.