Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Feketebab és édesburgonya chili

A tradicionális chilis bab elkészítése hosszú órákat vesz igénybe. Újragondolt változata az édesburgonyának köszönhetően sokkal gyorsabb, megőrizve a tartalmasságát is.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze szárított feketebab
  • 4 csésze édesburgonya, 2 cm-es kockákra vágva
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 chipotle paprika adobe szószban (konzerv), finomra vágva
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 0,5 teáskanál füstölt piros paprika
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 40 dkg konzerv kockázott paradicsom
  • 2 csésze zöldség alaplé
  • 0,25 csésze apróra vágott snidling
  • 1 nagy avokádó

Elkészítés:

Hat-nyolc órára beáztatjuk a babot. Ezután leszűrjük, és felöntjük annyit vízzel, hogy néhány centivel ellepje. Felforraljuk, majd gyöngyözve forralva tovább főzzük. 45-60 perc alatt a bab puhára fő, ezután leszűrjük és félretesszük. Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, és a hagymát néhány perc alatt megpároljuk rajta, majd hozzáadjuk az édesburgonyát és a fokhagymát. Tovább pároljuk 8-10 percig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a chipotle paprikát, a köményt, chilit és a füstölt paprikát. Felforrósítjuk a fűszereket, amíg elkezdik kiengedni az illatukat. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 1 csésze alaplevet. Amikor felforr, visszavesszük a főfokot és főzzük 30-35 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul. Ízlés szerint öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy pont annyira csípjen, amennyire szeretnénk. Sózzuk ízlés szerint. Amikor a chili elkészült, hagyjuk pihenni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.