A tradicionális chilis bab elkészítése hosszú órákat vesz igénybe. Újragondolt változata az édesburgonyának köszönhetően sokkal gyorsabb, megőrizve a tartalmasságát is.
Hozzávalók:
- 1,5 csésze szárított feketebab
- 4 csésze édesburgonya, 2 cm-es kockákra vágva
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 chipotle paprika adobe szószban (konzerv), finomra vágva
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 0,5 teáskanál füstölt piros paprika
- 1 teáskanál őrölt chili
- 40 dkg konzerv kockázott paradicsom
- 2 csésze zöldség alaplé
- só
- 0,25 csésze apróra vágott snidling
- 1 nagy avokádó
Elkészítés:
Hat-nyolc órára beáztatjuk a babot. Ezután leszűrjük, és felöntjük annyit vízzel, hogy néhány centivel ellepje. Felforraljuk, majd gyöngyözve forralva tovább főzzük. 45-60 perc alatt a bab puhára fő, ezután leszűrjük és félretesszük. Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, és a hagymát néhány perc alatt megpároljuk rajta, majd hozzáadjuk az édesburgonyát és a fokhagymát. Tovább pároljuk 8-10 percig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a chipotle paprikát, a köményt, chilit és a füstölt paprikát. Felforrósítjuk a fűszereket, amíg elkezdik kiengedni az illatukat. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 1 csésze alaplevet. Amikor felforr, visszavesszük a főfokot és főzzük 30-35 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul. Ízlés szerint öntsünk hozzá annyi alaplevet, hogy pont annyira csípjen, amennyire szeretnénk. Sózzuk ízlés szerint. Amikor a chili elkészült, hagyjuk pihenni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.