Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Eszterházy torta

Nincs olyan cukrászda, ahol az Eszterházy torta ne szerepelne a kínálatban. A meglehetősen időigényes desszertcsoda – na de erre épp tökéletes egy hétvége – pedig nem igényel speciális konyhát, otthon is elkészíthető, csupán türelem és némi rutin szükséges hozzá.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojássárgája
  • 6 ek porcukor
  • 0,5 teáskanál őrölt kávé
  • 1 kk cukrozatlan kakaópor
  • 6 tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 1 dl kávé
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája

A díszítéshez:

  • 10 dkg szeletelt mandula
  • levendula virágok

Elkészítés:

A tojás sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kávét és a kakaót. A fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan összekeverjük az előbb elkészült masszával úgy, hogy ne nagyon törjük a habot, de mégis homogén masszát kapjunk. Miután ez megvan, kezdjük el apránként belekeverni a diót. Ha kész, egy közepes méretű, kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, az előmelegített sütőbe 170 fokra tesszük, és tűpróbáig sütjük. Míg sül, a tejet, kávét és a lisztet összekeverjük, és olyan sűrűre főzzük, hogy már keverni is alig lehessen, majd kihűtjük. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, és a tojás sárgákat nagyon habosra keverjük, majd beledolgozzuk az előzőleg kapott masszába, amennyire lehet, csomómentesen. A megsült tésztát kivesszük a formából, kihűtjük, felvágjuk 5 szeletbe, és egyesével a krémmel megtöltjük, majd a külsejét is. Végezetül a torta szélét a megpirított szeletelt mandulával megszórjuk.