Nincs olyan cukrászda, ahol az Eszterházy torta ne szerepelne a kínálatban. A meglehetősen időigényes desszertcsoda – na de erre épp tökéletes egy hétvége – pedig nem igényel speciális konyhát, otthon is elkészíthető, csupán türelem és némi rutin szükséges hozzá.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojássárgája
- 6 ek porcukor
- 0,5 teáskanál őrölt kávé
- 1 kk cukrozatlan kakaópor
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
A krémhez:
- 2 dl tej
- 1 dl kávé
- 3 evőkanál finomliszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
A díszítéshez:
- 10 dkg szeletelt mandula
- levendula virágok
Elkészítés:
A tojás sárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kávét és a kakaót. A fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan összekeverjük az előbb elkészült masszával úgy, hogy ne nagyon törjük a habot, de mégis homogén masszát kapjunk. Miután ez megvan, kezdjük el apránként belekeverni a diót. Ha kész, egy közepes méretű, kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, az előmelegített sütőbe 170 fokra tesszük, és tűpróbáig sütjük. Míg sül, a tejet, kávét és a lisztet összekeverjük, és olyan sűrűre főzzük, hogy már keverni is alig lehessen, majd kihűtjük. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, és a tojás sárgákat nagyon habosra keverjük, majd beledolgozzuk az előzőleg kapott masszába, amennyire lehet, csomómentesen. A megsült tésztát kivesszük a formából, kihűtjük, felvágjuk 5 szeletbe, és egyesével a krémmel megtöltjük, majd a külsejét is. Végezetül a torta szélét a megpirított szeletelt mandulával megszórjuk.