A piacok, a zöldségesek és az áruházak polcairól sem hiányzik már az eper. Az egyik legmutatósabb alapanyaga a süteményeknek, de a szezon megnyitását inkább egy levessel kezdenénk. Epres-pardicsomos gazpacho, ami lehet, hogy igen megosztó étel, de érdemes kipróbálni, mert tuti pozitív csalódás lesz.
Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 20 dkg paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 kis csokor friss tárkony
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb lilahagyma
- 0,8 dl olívaolaj
- fél kiskanál balzsam vagy sherry ecet
- 1 vastagabb szelet kenyér
Elkészítés:
Előkészítjük a zöldségeket. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, az uborkát meghámozzuk, végül a hagymáról és a fokhagymáról is leszedjük a külső héját. A tárkonynak (vagy ha bazsalikomot használunk) csak a leveleit használjuk fel, a szárát nem. A kenyér héját levágjuk, és a belső részét beáztatjuk, kb. 5 percre. Turmixgépbe tesszük a hozzávalók egyharmadát, amit botmixer segítségével összeturmixolunk, majd összevegyítjük a megmaradt levessel, így őrizve meg a sűrű, ám darabos állagát. Aki akarja, teljes egészében is leturmixolhatjat. Hűtőbe tesszük 2 órára, majd hidegen fogyasztjuk.