Ma már számos zöldségből készítünk krémlevest. Az édesburgonya is tökéletes alapanyag hozzá. Viszont egy kis fantáziával igazán izgalmassá lehet varázsolni. Például feltétként tökéletesen passzol hozzá a sült kelbimbó és a sült szalonna, ami által rendkívül laktatóssá válik.
Hozzávalók:
- 2 ek vaj
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál fehérrépa
- 1 szál sárgarépa
- 50 dkg édesburgonya
- só
- bors
- szerecsendió
- 800 ml víz vagy zöldségalaplé
- 2 nagy ek tejföl
A tálaláshoz:
- 20 dkg kelbimbó
- só
- bors
- 10 dkg húsos szalonna
Elkészítés:
A fehérrépát, sárgarépát és édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. A vajat egy forró serpenyőbe dobjuk és üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát és az újhagymát, majd pár perc múlva mehet rá a fokhagyma is. Beledobáljuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés szerecsendiót, majd felöntjük a vízzel (vagy alaplével) és kb. 30 percig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Kb. 20 perc után mehet bele a tejföl, majd egy alapos pürésítés botmixerrel. A kelbimbókat enyhén sós vízben előfőzzük, majd leszűrjük, félbe vágjuk, és kevés vajon átforgatjuk és megborsozzuk. Közben a szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük, és a levessel tálaljuk.