Egy egyszerű tésztaételt nagyon könnyen tudunk varázslatossá tenni úgy, hogy még húst is tartalmazzon. Ez a pikáns húsgolyó biztosan sokaknak furcsán hangzik először, de a dió tökéletesen passzol a húshoz. Egy gyors hétköznapi vacsorának is tökéletes, és a húsgolyó-tészta páros mindig nagy kedvence a gyereknek is.

Hozzávalók:
A fasírthoz:
- 10 dkg dió
- 3 zsemle
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 tk majoranna
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 2 dl napraforgó olaj
A paradicsommártáshoz:
- 12 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 30 levél bazsalikom
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
- spagetti
Elkészítés:
A zsemlét vagy kenyeret beáztatjuk, a diót ledaráljuk, és összekeverjük a fűszerekkel. A zsemlét kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a diós-fűszeres keveréket. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítünk. Bő, forró olajban a kis gömbölyű fasírtgolyókat aranybarnára sütjük. (Ne legyenek túl kicsik, mert akkor kiszáradnak!) A héjától megszabadított paradicsom magházaiba belenyomjuk a hüvelykujjunkat és kikotorjuk a magokat. Tisztán a hús marad. Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket. Serpenyőben megmelegítjük az olajat és egészben beletesszük a fokhagymát. Lassú tűzön sütni kezdjük, oly módon, hogy a gerezdek duplájukra puffadjanak. A megsült, puffadt fokhagymákat lyukas kanállal kimerjük az olajból. Az olajhoz adjuk a paradicsomhúst és a durván összetépett bazsalikom leveleket. Addig sütjük, míg a csomók szétesnek és aránylag homogén állagú lesz a paradicsom az olajban. Sót adunk hozzá és frissen őrölt borsot. Közben a tésztát sós, bő, forró vízben kifőzzük, leszűrjük. Egy tányérra szedünk a tésztából, meglocsoljuk a szósszal, majd a tetején elhelyezünk néhány fasírtgolyót.