Rengeteg olyan desszert, sütemény van, amit a mai modern cukrászatban torta formában is megalkottak. Ilyen például a mákos guba, vagy a madártej, de sorolhatnánk a jobbnál jobb édességeket. Mi most a tiramisut öntöttük új formába. Ízben tökéletesen hozza a tradicionális változatát, külsőben azonban teljesen átalakult.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 2 x 9 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 evőkanál kávé
A krémhez:
- 3 tojás
- 3 dl tejszín
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- 1/2 dl Amaretto likőr vagy rum
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál instant kávé
- 1 csomag habfix
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor felével kikeverjük, lassan beleöntve a kávét tovább keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük, ráborítjuk a kávés krémre, és lassan beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez: az egész tojásokat a cukorral sűrűre főzzük, belekeverjük a kakaót, kávéport és a likőrt. Közben a tejszínt a habfix-szel felverjük, a mascarpone-t hozzáadjuk, és jól felhabosítjuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt kávés krémet is, és alaposan kikeverjük. A piskótát kihűlés után 2 lapba vágjuk, a krémmel megtöltjük, porcukorral megszórva kínáljuk.