A császármorzsa – sokan smarninak nevezik – az egyik legegyszerűbb desszert, ami palacsinta-szerű tésztából készül. Pont az egyszerűségében van a nagyszerűsége.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 10 dkg kristálycukor
- 1 vanília rúd
- olaj
A tálaláshoz:
- szilvalekvár
- gyümölcs
- porcukor
Elkészítés:
4 tojás sárgáját kikeverjük 5 dkg kristálycukorral. Belereszeljük egy citrom héját és hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét. Beleöntünk 5 dkg olvasztott vajat, hozzáöntünk 2,5 dl tejet, majd 15 dkg liszttel sűrű palacsintatésztát keverünk és beleszórunk egy marék mazsolát. A tojások fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, ezzel lazítjuk a masszánkat. Olvasztott vaj és olaj keverékében darabosra sütjük, szilvalekvárral és gyümölccsel, porcukorral megszórva tálaljuk.