Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Citromos-kapros húsgombócleves

A citrom a levesek ízesítésére is tökéletes, pláne, ha egy pikáns, savanykás ételre vágyunk. A zöldségeket egy kis húsgombóccal turbózva igazán laktatós végeredmény születik.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 0,5 kg darált hús (bármilyen)
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • életízesítő
  • friss petrezselyemzöld aprítva

A leveshez:

  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • fél karalábé
  • karfiol
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
  • 1 ek zsír vagy olaj
  • fél citrom leve
  • friss aprított kapor ízlés szerint
  • 1 marék rövid szemű rizs

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát apróra vágjuk. Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a többi zöldséget is. Addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük vízzel (jól ellepje) és ízlés szerint fűszerezzük. Amíg fő a leves, addig összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Ha a leves felforrt, akkor a masszából egyforma gombócokat formázunk, a levesbe engedjük, főzzük, amikor félig elkészültek a gombócok, a rizst is hozzáadjuk. Amikor minden megpuhult, levesszük a tűzről. Tálaláskor aprított kaporral megszórjuk, és kevés citromlével meglocsoljuk.