A citrom a levesek ízesítésére is tökéletes, pláne, ha egy pikáns, savanykás ételre vágyunk. A zöldségeket egy kis húsgombóccal turbózva igazán laktatós végeredmény születik.

Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 0,5 kg darált hús (bármilyen)
- 20 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kk majoránna
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk őrölt pirospaprika
- só
- életízesítő
- friss petrezselyemzöld aprítva
A leveshez:
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- fél karalábé
- karfiol
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kk őrölt pirospaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
- 1 ek zsír vagy olaj
- fél citrom leve
- friss aprított kapor ízlés szerint
- 1 marék rövid szemű rizs
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát apróra vágjuk. Az olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a többi zöldséget is. Addig pirítjuk, míg szép színe lesz, majd megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük vízzel (jól ellepje) és ízlés szerint fűszerezzük. Amíg fő a leves, addig összekeverjük a gombóc hozzávalóit. Ha a leves felforrt, akkor a masszából egyforma gombócokat formázunk, a levesbe engedjük, főzzük, amikor félig elkészültek a gombócok, a rizst is hozzáadjuk. Amikor minden megpuhult, levesszük a tűzről. Tálaláskor aprított kaporral megszórjuk, és kevés citromlével meglocsoljuk.