A minestrone egy tartalmas olasz levesféle. Neve a minestra = leves szóból származik. Tartalmassága miatt egytálételként is el lehet könyvelni. Most egy kicsit eltértünk az eredeti recepttől, még tovább dúsítottuk és pikánsabb ízt kapott.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szál szárzeller
- 2 szál sárgarépa
- 2 közepes cukkini
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter zöldségleves, kockából
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 konzerv fehérbab
- 1 marék gyufatészta
- 12 levél friss bazsalikom
- 1 nagyobb citrom reszelt héja és leve
- 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, közepes méretű kockákra vágjuk, a cukkiniből csak az egyiket. Egy nagy lábosban felhevítünk 3 evőkanál az olívaolajat, hozzáadjuk a zöldségeket, és megpároljuk. A cukkinit csak a vége felé tesszük hozzá. A liszttel megszórjuk, és átforgatjuk, hogy felhevüljön, ettől sűrűbb lesz a levesünk. Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk. 10 percig gyöngyözve forraljuk. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot (ha konzervből készül, a leve is mehet bele), valamint a leszűrt, leöblített fehérbabot. További 15 percig főzzük, vagy ameddig a zöldségek megpuhulnak. Pár perccel a vége előtt, beleszórjuk a tésztát. A bazsalikom felét felaprítjuk, a leveshez adjuk, majd belecsurgatjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Közvetlenül tálalás előtt a maradék cukkinit hosszában felszeleteljük, és serpenyőben, a maradék forró olajon pirosra sütjük. A levest a cukkiniszeletekkel, a félretett bazsalikomlevelekkel, a sajttal és a maradék citromhéjjal megszórva tálaljuk.