A kocsonya egy rendkívül időigényes étel, de a gasztronómia sokoldalúságának köszönhetően egy sokkal egyszerűbb módon is elkészíthető. Ráadásul csirkehús felhasználásával. A végeredmény legalább olyan finom.
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb szál sárgarépa
- 2 teáskanál porzselatin
- 4 főtt tojás
- só, bors
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük, majd egy éles késsel 4 részre vágjuk csontjával együtt, és 1 liter vízzel feltesszük főni. Mellétesszük a meghámozott és félbevágott hagymát és az egész fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, tűzre tesszük, és fedő alatt kis lángon 30 percet főzzük. Közben a sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, a csirkéhez adjuk, és még 15 percig főzzük. A tűzről levéve a csirkedarabokat kivesszük, a hagymát és a fokhagymát kidobjuk a levesből, majd leszűrjük, a levet természetesen megtartjuk, mert ez lesz az aszpik alapja. A csirkemellett lefejtjük a csontról, apróra vágjuk. A zselatint 1/2 dl vízzel elkeverjük, 3-4 percet duzzadni hagyjuk, közben a levest leszűrjük, majd visszamelegítjük forrpontig, majd a tűzről levéve összekeverjük a zselatinnal. A poharak aljára teszünk a szeletelt répából, a szintén szeletelt tojásból, ezt követően az apróra vagdalt húsból, majd felöntjük az aszpikkal. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük 1 éjszakára, hogy kellően megdermedjenek. Közvetlenül tálalás forró vízben mártjuk a poharakat, ezzel elválik a megdermedt étel a falától, és kiöntjük egy tányérra, és már fogyasztható is.