Az almarózsa is egy csodás desszert, de ha ezt pitében, már-már tortában készítjük, a desszertek csúcsa. Mutatós, gyümölcsös és nem utolsó sorban isteni finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 22,5 dkg fagyos vaj
- 1 púpozott ek porcukor
- 1 teáskanál só
- 60 ml jeges víz
A töltelékhez:
- 0,5 l tej
- 3 tojássárgája
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 6 púpozott ek cukor
- 4 csapott ek finomliszt
- 6 nagy alma (héjastól)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy robotgépbe tesszük, és gyorsan összedolgozzuk, majd folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Ha eleget pihent, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a piteformába egyengetjük. Megszurkáljuk az alját, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. A krémhez egy edénybe mérjük a lisztet, a cukrokat, hozzáadjuk a tojások sárgáit, egy kevéske tejet, és csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ezután az elősütött tésztára simítjuk. Az almarózsákhoz az almákat félbevágjuk, magházukat kiszedjük, és egy gyalu segítségével felszeleteljük vékonyan. Ezután a forrásban lévő vízbe dobjuk a szeleteket, néhány percig főzzük, majd kiszedjük papírtörlőre, megszárítjuk, kihűtjük, és ezután szépen felhajtogatjuk rózsaformára. A kész almarózsákat a krémre helyezzük, majd az egészet visszatoljuk a sütőbe, és 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukrozva és szeletelve tálaljuk.