Hozzávalók:

12,5 dkg zabpehely

1 konzerv bab

8 dkg zsemlemorzsa

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 közepes

1/2 zeller

néhány szál petrezselyem

1 evőkanál citromlé

2 teáskanál mustár

1 teáskanál oregánó

só, bors

napraforgóolaj és olívaolaj

Elkészítés:

A beáztatott zabpelyhet 30 perce sós, langyos vízbe áztatjuk, majd szitán átcsöpögtetjük és kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. Robotgépben felaprítjuk egyszerre a vöröshagymát, fokhagymát, répát és zellert.

Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és a felaprított vöröshagymát, répát, zellert, majd 2-3 perc múlva a fokhagymát is hozzáadva megdinszteljük a zöldségeket egy csipet sóval. Elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni.

Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a szintén robotgépben darált babbal, a megdinsztelt zöldségekkel, petrezselyemmel, citromlével, mustárral, oregánóval, sóval és borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és összegyúrjuk.

Pingponglabda nagyságú golyókat formázzunk belőle, majd a tenyerünkkel lelapítjuk és egy kevés napraforgó olajban aranybarnára sütjük. Friss zöldségekkel, vagy hamburger buciban tálaljuk.