Hozzávalók:
12,5 dkg zabpehely
1 konzerv bab
8 dkg zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes
1/2 zeller
néhány szál petrezselyem
1 evőkanál citromlé
2 teáskanál mustár
1 teáskanál oregánó
só, bors
napraforgóolaj és olívaolaj
Elkészítés:
A beáztatott zabpelyhet 30 perce sós, langyos vízbe áztatjuk, majd szitán átcsöpögtetjük és kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. Robotgépben felaprítjuk egyszerre a vöröshagymát, fokhagymát, répát és zellert.
Egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat és a felaprított vöröshagymát, répát, zellert, majd 2-3 perc múlva a fokhagymát is hozzáadva megdinszteljük a zöldségeket egy csipet sóval. Elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a szintén robotgépben darált babbal, a megdinsztelt zöldségekkel, petrezselyemmel, citromlével, mustárral, oregánóval, sóval és borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és összegyúrjuk.
Pingponglabda nagyságú golyókat formázzunk belőle, majd a tenyerünkkel lelapítjuk és egy kevés napraforgó olajban aranybarnára sütjük. Friss zöldségekkel, vagy hamburger buciban tálaljuk.