Hozzávalók:
40 dkg penne
30 dkg édesburgonya
80 dkg csirkemell
4-5 gerezd fokhagyma
1 l tej
4 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
20 dkg reszelt sajt
só
bors
rozmaring
majoránna
Elkészítés:
A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és kevés sós vízben félkészre főzzük.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajjal, sóval, borssal összekeverjük és kis lángon párolni kezdjük. Az elején fedjük le fedővel, hogy hamarabb átfőjön a hús. Ha már kifehéredett és vizet engedett, összezúzzuk a fokhagymákat és hozzákeverjük a húshoz, ekkor beletesszük az édesburgonyát. Fedő nélkül, kevergetve pirulásig sütjük.
A tejet felforraljuk és félretesszük. Az olajat felhevítjük, majd folyamatosan belekeverve a lisztet rántást készítünk. Ha már épp elkezd pirulni, lassan adagolva, folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a forró tejet. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint teszünk bele zöldfűszert. Ha felforrt és sűrűsödött a mártás, levesszük a tűzről.
Egy hőálló edénybe rétegezzünk a tészta felét, ráöntjük a húsos burgonyás keveréket, a sajt kb. harmadát, majd a maradék tésztát. Leöntjük a mártással és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 20 perc alatt készre, szép pirosra sütjük.