Hozzávalók:

30-40 dkg póréhagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb burgonya

5 dkg márkázott vaj

olívaolaj

1 liter zöldség- vagy húsalaplé

só és fehérbors ízlés szerint

2 ek tejszín

1 tk szárított kakukkfű

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a 3 evőkanálnyi olajat és a vajat. Beletesszük az aprított póréhagymát, és elkezdjük párolni. Amikor a hagyma összeesett, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntjük az előre elkészített alaplével, ekkor adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, és lassú tűzön főzzük.

Amikor a levesben megpuhult a burgonya, félrehúzzuk, és botmixer segítségével leturmixoljuk. Ha tökéletes állagú levest szeretnék készíteni, egy szitán át lehet még passzírozni. Ekkor kerül bele a tejszín, majd visszatesszük a tűzre addig, amíg újra elkezd forrni.

Lehúzzuk, és olajjal meglocsolva, még forrón tálaljuk.