Hozzávalók:
30-40 dkg póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb burgonya
5 dkg márkázott vaj
olívaolaj
1 liter zöldség- vagy húsalaplé
só és fehérbors ízlés szerint
2 ek tejszín
1 tk szárított kakukkfű
Elkészítés:
Egy lábasban felhevítjük a 3 evőkanálnyi olajat és a vajat. Beletesszük az aprított póréhagymát, és elkezdjük párolni. Amikor a hagyma összeesett, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és a kakukkfüvet. Felöntjük az előre elkészített alaplével, ekkor adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, és lassú tűzön főzzük.
Amikor a levesben megpuhult a burgonya, félrehúzzuk, és botmixer segítségével leturmixoljuk. Ha tökéletes állagú levest szeretnék készíteni, egy szitán át lehet még passzírozni. Ekkor kerül bele a tejszín, majd visszatesszük a tűzre addig, amíg újra elkezd forrni.
Lehúzzuk, és olajjal meglocsolva, még forrón tálaljuk.