Hozzávalók:

30 dkg száraz lóbab
12,5 dl víz
1 csokor összevágott édesköményzöld
4 szelet szikkadt, pirított fehérkenyér
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél kimagozott, morzsolt chilipaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

A vizet felforraljuk és beleszórjuk az előzőleg 8-10 órára beáztatott, majd alaposan leszűrt, leöblített babot. Félig lefedjük, majd kis lángon, időnként megkeverve körülbelül 180 percet főzzük.
150 perc elteltével hozzáadjuk az édeskömény zöldet és a chilit, a második óra után pedig gyakrabban kevergetjük, és a babot – amennyire engedi – egy nagy fakanállal szétnyomogatjuk. A főzési idő végére a leves sűrű pürévé fő, ha azonban krémlevesnek túl sűrű lenne, kevés forrásban levő vízzel felöntjük. Sózni csak akkor sózzuk, ha a bab teljesen megfőtt.
Az előmelegített leveses csészékbe egy-egy szelet kenyeret fektetünk és kevés olajat csöpögtetünk rá. Rámerjük a levest, a tetejére még egy pici olajat csepegtetünk és tűzforrón tálaljuk.