Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Fehér krémes lóbableves

Hozzávalók:

30 dkg száraz lóbab
12,5 dl víz
1 csokor összevágott édesköményzöld
4 szelet szikkadt, pirított fehérkenyér
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél kimagozott, morzsolt chilipaprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

A vizet felforraljuk és beleszórjuk az előzőleg 8-10 órára beáztatott, majd alaposan leszűrt, leöblített babot. Félig lefedjük, majd kis lángon, időnként megkeverve körülbelül 180 percet főzzük.
150 perc elteltével hozzáadjuk az édeskömény zöldet és a chilit, a második óra után pedig gyakrabban kevergetjük, és a babot – amennyire engedi – egy nagy fakanállal szétnyomogatjuk. A főzési idő végére a leves sűrű pürévé fő, ha azonban krémlevesnek túl sűrű lenne, kevés forrásban levő vízzel felöntjük. Sózni csak akkor sózzuk, ha a bab teljesen megfőtt.
Az előmelegített leveses csészékbe egy-egy szelet kenyeret fektetünk és kevés olajat csöpögtetünk rá. Rámerjük a levest, a tetejére még egy pici olajat csepegtetünk és tűzforrón tálaljuk.