A magyar konyhában leginkább a füstölt húsos, tejfölös bableves ismert. Az olaszok azonban ezt is a saját ízvilágukban alkották meg. Lehet, hogy szokatlan a tésztával és reszelt sajttal tálalt variációja, de egy kijelenthető: nagyon finom és legalább olyan tartalmas, mint a miénk…

Hozzávalók:
- 3 dkg konzerv bab
- 40 dkg darabolt konzervparadicsom
- 2 kockára vágott cukkini
- 2 szál karikára vágott szárzeller
- 1 nagyobb szál kockára vágott sárgarépa
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 12 dl frissen préselt/facsart zöldséglé
- 1 l víz
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 15 dkg száraz tészta (orsó, csavart – tetszés szerint)
Elkészítés:
A felaprított hagymát, fokhagymát, zellert és sárgarépát egy nagy lábosba tesszük. Hozzávegyítjük a paradicsomot, az oregánót, felöntjük a borral, a vízzel és a zöldséglével. Felforraljuk, majd 15 percig gyöngyözve forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a vegyes babot és a cukkinit, és fedő nélkül további 5 percig puhítjuk a zöldségkeveréket. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, és sóval, borssal erőteljesen ízesítjük. Állandó keverés mellett 2-3 perc alatt összemelegítjük. Végül hozzáadjuk a tésztát és készre főzzük a levesünkben. Tálaláskor egy kanálnyi pesto mártással díszítjük.