A padlizsánt leginkább a krém verziójában használjuk alapanyagként, pedig egy elegáns étel főszereplőjévé is válhat. Pláne, ha eltérünk a hagyományos tölteléktől. Itt az ideje elgondolkodni a karácsonyi menün, ez pedig a húsmentesen étkezőknek kedvére lehet.

Hozzávalók:
- 20 dkg köles
- só
- 2 padlizsán
- 2-3 ek olaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A kölest háromszoros mennyiségű, sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A megmosott padlizsánokat hosszában vékony szeletekre vágjuk, és grillezzük meg mindkét oldalát. A kölest összeforgatjuk a megtisztított, felaprított lilahagymával, a vékonyra szeletelt répával és petrezselyemmel. Az így kapott tölteléket a padlizsánszeleteken elosztjuk, kissé lenyomkodjuk, majd feltekerjük mindegyiket. Ínyencek meglocsolhatják apróra vágott fokhagymával kevert natúr joghurttal vagy tejföllel is.