Hozzávalók:

20-20 dkg sertés-marha darált hús

bors

1ek olívaolaj

1 löttyintésnyi vodka

2 ek áfonya lekvár

2 dl zsíros tejszín

1 bögre jázminrizs

2 bögre víz

2-3 szegfűszeg

1 citrom reszelt héja

olaj

kb. 1 dl víz

1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A húst fűszerezzük és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.

A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval, szegfűszegekkel és a citrom reszelt héjával ízesítve.

A húst flambírozzuk a vodkával, és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé utófűszerezzük.

A rizst kiszedjük egy tálaló edénybe, ráhelyezzük a gombócokat, majd az aprított petrezselyemmel díszítjük.