Hozzávalók:
3 ek olívaolaj
2 édeskömény
2 ek vaj
1 fokhagymagerezd apróra vágva
2 mogyoróhagyma apróra vágva
1 ek friss vagy 1 tk szárított oregánólevél
1 citrom leve és reszelt héja
4 ek panko vagy sima zsemlemorzsa
40 dkg linguine
4-6 ek tejszín
só, bors
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Az édeskömény fejeket megmossuk, és levágjuk a tetejüket. Félbe, majd negyedbe vágjuk a fejeket. Összeforgatjuk 2 ek olajjal, sózzuk, borsozzuk. Legalább 20 percig sütjük, de inkább tovább, amíg alaposan meg nem pirulnak, karamellizálódnak.
Miközben sül az édeskömény, a 2 ek vajat és a maradék 1 ek olajat közepes lángon felhevítjük egy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a mogyoróhagymát. Puhára pároljuk 2-3 perc alatt, majd hozzáadjuk az oregánót, a citrom héját és a zsemlemorzsát. Addig kevergetjük, amíg a zsemlemorzsa aranybarnára és ropogósra nem pirul 6-7 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
A csomagolás szerint megfőzzük a tésztát. Miközben fő, egy serpenyőbe öntjük a tejszínt, és amikor majdnem megfőtt a tészta, elkezdjük hevíteni. Sózzuk, borsozzuk, majd ha felforrósodott, hozzáadjuk a sült édesköményt.
Ha a tészta al dente, a tejszínhez fél merőkanál tészta főzőlevet adunk, és teszünk félre is egy kicsit, hátha még hígítani kell a szószt. Leszűrjük a tésztát, a szószba forgatjuk, meglocsoljuk a citromlével. Mélytányérban tálaljuk, a tetején az isteni ropogós morzsával.