Hozzávalók:
25 dkg szárazbab
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 vöröshagyma
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 paradicsom
2 evőkanál liszt
1 paprika
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál pirospaprika
só
bors
Elkészítés:
A babot érdemes egy éjszakára beáztatni. A főzés megkezdése előtt leöntjük a vizet róla, megpucoljuk a zöldségeket, és tetszés szerint fölvágjuk.
A babot egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük két liter vízzel, és 30 percen át főzzük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd közepes lángon nagyjából 40 percig főzzük.
Kevés olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felengedjük hideg vízzel, és amikor minden megpuhul, berántjuk ezzel a keverékkel.
Hozzáöntjük a leveshez, folyamatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük, majd beleszórjuk az aprított petrezselyemzöldet és a karikázott újhagymát. Forrón tálaljuk!