Hozzávalók:

25 dkg szárazbab

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 vöröshagyma

2 babérlevél

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

1 paradicsom

2 evőkanál liszt

1 paprika

1 csokor petrezselyem

1 evőkanál pirospaprika

bors

Elkészítés:

A babot érdemes egy éjszakára beáztatni. A főzés megkezdése előtt leöntjük a vizet róla, megpucoljuk a zöldségeket, és tetszés szerint fölvágjuk.

A babot egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük két liter vízzel, és 30 percen át főzzük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd közepes lángon nagyjából 40 percig főzzük.

Kevés olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felengedjük hideg vízzel, és amikor minden megpuhul, berántjuk ezzel a keverékkel.

Hozzáöntjük a leveshez, folyamatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük, majd beleszórjuk az aprított petrezselyemzöldet és a karikázott újhagymát. Forrón tálaljuk!