Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Krémes áfonyás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

47 dkg finomliszt

28,3 dkg vaj

80 ml jéghideg víz

1 kávéskanál só

A töltelékhez:

55 dkg áfonya

1 citromból nyert citromhéj

1 citromból nyert citromlé

3 púpos ek melaszos nádcukor

1 ek étkezési keményítő

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat nagy lukú reszelőn gyorsan belereszeljük. Hozzáadjuk a sót. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Ne hagyjunk benne nagy vajdarabokat, de ne gyurmázzuk sokáig, mert ha a vaj elolvad, nem lesz jó.

Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyorsan összedolgozzuk. A tésztát munkafelületen kétharmad-egyharmad arányban elvágjuk. Mindkét darabot korong alakúra igazítjuk, hogy később könnyebben tudjuk nyújtani. Nem kell vékonynak lennie, csak kör alakúnak.

Fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe, vagy 30 percre a mélyhűtőbe tesszük pihentetni. Ha letelt az idő, a nagyobb részt 30-32 centiméter átmérőjűre körré nyújtsuk úgy.

Egy alacsony falú, 28 centis pitesütő tálat kivajazunk ki, és beleigazítjuk a pitét. Legegyszerűbb, ha nagyon lazán feltekerjük a sodrófára, így biztosan nem szakad el. Ügyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tálon.

A töltelékhez az áfonyát lemossuk, leszárítjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, rászórjuk a cukrot, a citromhéjat és a keményítőt, és gyorsan összeforgatjuk, megtöltjük a pitét a gyümölccsel, majd letakarva visszatesszük a hűtőbe.

Ezután a kisebb tésztából 28 cm átmérőjű kört nyújtunk. Vonalzó segítségével hosszában egy-egy centis csíkokra vágjuk.

Kivesszük a pitét a hűtőből, és berácsozzuk, majd a tészta szélénél rányomkodjuk, hogy jól zárjon.

Újabb 30 perces pihentetés jön a hűtőben, közben 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

A tésztát lekenjük tojással, és 10-15 percen át sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 50 percen át sütjük. Amikor aranybarnára sült a tészta, kivesszük a sütőből, és 15 perc pihentetés után szeletelhetjük.

Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Fél óra elteltével vegyük ki a pitét, kenjük le a tojással, és tegyük a forró sütőbe. 10-15 perc után vegyük le a hőt 180 fokra (a nagy hő azért kell az elején, hogy a vaj ne folyjon el, mert akkor az egész összeesik).

Kb. 50 percen át süssük a sütő alsó harmadában. 30 perc után azért nézzünk rá alkalmanként, nehogy megégjen a tészta. Ha nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával. Akkor van kész, ha a tészta aranybarna, az áfonya leve pedig bugyog.

Vegyük ki, majd 15 perc hűlés után vághatjuk, és tálalhatjuk.