Hozzávalók:

2,5 dl hántolt köles

7 dl házi paradicsom szósz vagy bolti passata

egy kis póréhagyma vagy egy csomag újhagyma

3 halványítózeller szár

10-15 dkg gomba

2 gerezd fokhagyma

1 sárgarépa

szárított oregánó

szárított rozmaring

a tálaláshoz reszelt parmezán

olívaolaj

Elkészítés:

A kölest megmossuk, és 2,5-3-szoros mennyiségű só vízben odatesszük főni. Kb. 10 perc alatt meg is puhul. Hagyjuk kihűlni.

Egy serpenyőben az olívaolajon pároljuk az összevágott zöldségeket. A sárgarépát hasítsuk hosszában félbe, és uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre, úgy kerüljön az edénybe.

Amikor az edény tartalma kicsit megpirult, öntsük fel a paradicsomlével. Az enyém fűszerezett, van benne bazsalikom, oregánó, rozmaring, a boltit használóknak ezt utólag kell hozzáadniuk.

Felforrósítjuk a szószt, közben nedves kézzel gombócokat formázunk a kölesből, és egyesével a mártásba tesszük.

Újra felforraljuk, hogy a gombócok is forróak legyenek, és máris tálalható. A tányéron lévő adagra tépkedjünk friss bazsalikomot, megszórhatjuk akár parmezánnal is.