Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás

1 csepp citromlé

1 csipet só

5 ek cukor

1 ek vaníliás cukor

6 evőkanál finomliszt

0,5 csomag sütőpor

A csoki öntethez:

3 ek liszt

6 ek cukor

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 l tej

5 dkg vaj

sütőrum

A tálaláshoz:

tejszínhab

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük.

Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és 1-2 kanállal, gyors mozdulatokkal, fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.

A masszát beleöntjük zsírpapírral bélelt formába és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe.

10 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, még sütjük. Tűzpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni!

A csokiöntethez a lisztet, a cukrot, a kakaóport a tejjel folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.

Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, egyenletesen eldolgozzuk benne, majd hozzáadjuk ízlés szerint a sütőrumot.

Ezután a feldarabolt piskótát egy tűzálló tálba tesszük, és még a forró öntettel meglocsoljuk.

Tejszínhabbal tálaljuk.