Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.

Hozzávalók:

A puszedlihez:

100 g méz

10 dkg vaj

15 dkg porcukor

35 dkg liszt

1 dkg szódabikarbóna (kb. 1 púpozott kk)

csipetnyi őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs

1 késhegynyi őrölt fekete bors

1 csipet só

2 tojás

A bevonóhoz:

2 tojás fehérje

13 dkg porcukor

házi szilvalekvár az összeragasztáshoz

Elkészítés:

A mézet a vajjal együtt egy gyorsforraló edényben felmelegítjük, ha a vaj felolvadt, ráöntjük a tálba kimért száraz alapanyagokat, és spatulával elkeverjük az egészet, végül hozzáadjuk a tojásokat, ezután kézzel tésztát gyúrunk. Kisebb golyókat formálunk belőle, tálcára helyezzük (kicsit megnyomjuk a golyókat, hogy talpuk legyen) és frissentartó fóliával letakarva a hűtőben pihentetjük 20–30 percig. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A bevonóhoz a tojásfehérjét és a porcukrot kézi habverővel, nem habosító mozdulatokkal fehéredésig sűrű, folyós állagig keverjük. A kihűlt puszedlik tetejét belemártjuk, a felesleget lehúzzuk róluk, a talpukra állítjuk őket.

A 30–40 perc alatt megszáradt puszedliket házi szilvalekvárral ragasztjuk össze.