Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.
Hozzávalók:
A puszedlihez:
100 g méz
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
35 dkg liszt
1 dkg szódabikarbóna (kb. 1 púpozott kk)
csipetnyi őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs
1 késhegynyi őrölt fekete bors
1 csipet só
2 tojás
A bevonóhoz:
2 tojás fehérje
13 dkg porcukor
házi szilvalekvár az összeragasztáshoz
Elkészítés:
A mézet a vajjal együtt egy gyorsforraló edényben felmelegítjük, ha a vaj felolvadt, ráöntjük a tálba kimért száraz alapanyagokat, és spatulával elkeverjük az egészet, végül hozzáadjuk a tojásokat, ezután kézzel tésztát gyúrunk. Kisebb golyókat formálunk belőle, tálcára helyezzük (kicsit megnyomjuk a golyókat, hogy talpuk legyen) és frissentartó fóliával letakarva a hűtőben pihentetjük 20–30 percig. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A bevonóhoz a tojásfehérjét és a porcukrot kézi habverővel, nem habosító mozdulatokkal fehéredésig sűrű, folyós állagig keverjük. A kihűlt puszedlik tetejét belemártjuk, a felesleget lehúzzuk róluk, a talpukra állítjuk őket.
A 30–40 perc alatt megszáradt puszedliket házi szilvalekvárral ragasztjuk össze.