Hozzávalók:

A gnocchihoz:

15 dkg sütőtök

10 dkg burgonya

15 dkg finomliszt

1 tojássárgája

1 csipet só

1 csipet szerecsendió

A sajtmártáshoz:

10 dkg trappista sajt

3 dkg vaj

1 csapott ek finomliszt

2 dl tej

só ízlés szerint

1 csipet fehér bors

Elkészítés:

A sütőtököt először megsütjük, majd villával alaposan összetörjük, és teljesen kihűtjük.

A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, krumplinyomón átnyomkodjuk, vagy villával alaposan összetörjük, végül ezt is kihűtjük.

Ezután összekeverjük a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és szerecsendióval.

Ezután hozzáadjuk a liszt felét és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal elkezdjük összegyúrni. A többi lisztet apránként hozzáadagoljuk, hogy egy könnyebb tésztát kapjunk.

Alaposan lisztezett felületen vastagabbra nyújtjuk, majd felvágjuk kb. 2 cm-es csíkokra. Ezután a tésztacsíkokat feldaraboljuk, majd egy villa hátulján görgessük végig. Kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk.

Forrásban lévő vízbe teszünk egy mokkáskanál sót, majd beletesszük a gnocchit, és addig főzzük, még feljön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és olvasztott vajban megforgatjuk.

A sajtmártáshoz a vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, világos színű rántást készítünk.

Ezután levesszük a tűzről, majd hozzáöntjük a fele mennyiségű tejet, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel simára keverjük.

Ezután visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett elkezdjük besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd apránként hozzádolgozzuk a maradék tejet is (annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy szószos állagot kapjunk).

Tálaláskor szedünk a gnocchiból, majd csorgatjuk a sajtmártással.