Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

2 tojás sárgája

1 csomag instant élesztőpor

2,5 dl tej (langyos)

4 ek kristálycukor

1,5 dl étolaj

csipet só

A krémhez:

5 dl tej

2 cs vaníliás pudingpor

5 ek kristálycukor

10 dkg margarin

1 csomag vaníliás cukor (bourbon)

A lekenéshez:

1 tojás sárgája

kb. 1 kk tej

A szóráshoz:

porcukor

Elkészítés:

A 1 dl langyos tejben kevés liszttel és egy csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

Liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (kovászt), majd a maradék langyos tejet, a tojás sárgákat, a cukrot, az étolajat és a sót. Egészet jól összegyúrjuk. Egy rugalmas, kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 1 órát pihentetjük.

Ha már a duplájára kelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen újból jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra formázzuk. Ezt a hosszúkás téglalap alakú tésztát 20 egyenlő részre elosztjuk (én úgy csináltam, hogy először négy egyenlő részre osztottam el, majd utána egyenként a négy egyenlő részt pedig öt részre vágtam el).

Mindegyik elosztott tésztát a tenyerünkkel 30 cm hosszúra kisodorjuk, majd félbe hajtjuk és háromszor megcsavarjuk és a végét alulra tűrjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk, letakarjuk és kb. 30 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tejbe beletesszük a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és folytonos keveréssel sűrű pudinggá főzzük. Félretesszük hűlni. Ha langyosra hűlt a puding, belekeverjük a margarint és csomómentesre dolgozzuk.

A tészta tetejét a tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Ha kisült és kihűlt a tészta, akkor mindegyiket félbe vágjuk és csillagcsöves nyomózsák segítségével megtöltjük a kalácsokat. A tetejét porcukorral megszórjuk.

Elkészítési idő: 80 perc