Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt

2 evőkanál melasz

30 g friss élesztő

3 ek vaj

2 kávéskanál só

3,75 dl víz (langyos)

A tetejére:

5 dl víz

3 ek nagyszemű, tengeri só

2 ek szódabikarbóna

Elkészítés:

A langyos vizet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a melaszt, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a sót, majd puha tésztát gyúrunk belőle – akkor jó, ha a kezünk és a tál széle is tiszta.

Lisztezett munkafelületre tesszük, és megpróbálunk belőle téglalapot formázni (így a legegyszerűbb utána elosztani. Ha belegyömöszöljük egy dobozba, majd kiöntve elosztjuk, biztos az egyenlőség!)

16 egyenlő részre osztjuk. Minden részt egy hosszú kígyóvá formázunk. Megfogjuk a két végüket, keresztezzük az útjukat, középen tekerünk rajta egyet, a végüket pedig kicsit megnyomkodjuk az illesztési pontoknál (perecet hajtogatunk belőle).

Egy sütőlapot lekenünk valamilyen zsiradékkal, a sütőt előmelegítjük 250 fokra.

Egy kisebb lábosban gyöngyözésig melegítünk 5 deci vizet és a szódabikarbónát. Lekenjük vele a perceket, majd rászórjuk a nagy szemű sőt. Óvatosan dolgozzunk, mert ha lecsöpög, a perecek könnyen leragadnak.

Kb. 15 percig süssük, de 10 percnél nézzünk rá, mert nagyon gyorsan sül. Hagyjuk kicsit állni, majd langyosan, vajjal, camembertkrémmel vagy sörrel fogyasszuk.

Elkészítési idő: 65 perc