Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bajor perec

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt

2 evőkanál melasz

30 g friss élesztő

3 ek vaj

2 kávéskanál só

3,75 dl víz (langyos)

A tetejére:

5 dl víz

3 ek nagyszemű, tengeri só

2 ek szódabikarbóna

Elkészítés:

A langyos vizet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a melaszt, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a sót, majd puha tésztát gyúrunk belőle – akkor jó, ha a kezünk és a tál széle is tiszta.

Lisztezett munkafelületre tesszük, és megpróbálunk belőle téglalapot formázni (így a legegyszerűbb utána elosztani. Ha belegyömöszöljük egy dobozba, majd kiöntve elosztjuk, biztos az egyenlőség!)

16 egyenlő részre osztjuk. Minden részt egy hosszú kígyóvá formázunk. Megfogjuk a két végüket, keresztezzük az útjukat, középen tekerünk rajta egyet, a végüket pedig kicsit megnyomkodjuk az illesztési pontoknál (perecet hajtogatunk belőle).

Egy sütőlapot lekenünk valamilyen zsiradékkal, a sütőt előmelegítjük 250 fokra.

Egy kisebb lábosban gyöngyözésig melegítünk 5 deci vizet és a szódabikarbónát. Lekenjük vele a perceket, majd rászórjuk a nagy szemű sőt. Óvatosan dolgozzunk, mert ha lecsöpög, a perecek könnyen leragadnak.

Kb. 15 percig süssük, de 10 percnél nézzünk rá, mert nagyon gyorsan sül. Hagyjuk kicsit állni, majd langyosan, vajjal, camembertkrémmel vagy sörrel fogyasszuk.

Elkészítési idő: 65 perc