Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2 evőkanál melasz
30 g friss élesztő
3 ek vaj
2 kávéskanál só
3,75 dl víz (langyos)
A tetejére:
5 dl víz
3 ek nagyszemű, tengeri só
2 ek szódabikarbóna
Elkészítés:
A langyos vizet egy nagyobb edénybe öntjük, hozzáadjuk a melaszt, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a sót, majd puha tésztát gyúrunk belőle – akkor jó, ha a kezünk és a tál széle is tiszta.
Lisztezett munkafelületre tesszük, és megpróbálunk belőle téglalapot formázni (így a legegyszerűbb utána elosztani. Ha belegyömöszöljük egy dobozba, majd kiöntve elosztjuk, biztos az egyenlőség!)
16 egyenlő részre osztjuk. Minden részt egy hosszú kígyóvá formázunk. Megfogjuk a két végüket, keresztezzük az útjukat, középen tekerünk rajta egyet, a végüket pedig kicsit megnyomkodjuk az illesztési pontoknál (perecet hajtogatunk belőle).
Egy sütőlapot lekenünk valamilyen zsiradékkal, a sütőt előmelegítjük 250 fokra.
Egy kisebb lábosban gyöngyözésig melegítünk 5 deci vizet és a szódabikarbónát. Lekenjük vele a perceket, majd rászórjuk a nagy szemű sőt. Óvatosan dolgozzunk, mert ha lecsöpög, a perecek könnyen leragadnak.
Kb. 15 percig süssük, de 10 percnél nézzünk rá, mert nagyon gyorsan sül. Hagyjuk kicsit állni, majd langyosan, vajjal, camembertkrémmel vagy sörrel fogyasszuk.
Elkészítési idő: 65 perc