Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szárcsaleves kovászos kenyérrel sűrítve, sült burgonyagombóccal

Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítettük el, s korabeli konyhai módival, kovászos kenyérrel sűrítettük be. Levesünk ettől krémes, pikáns lett, ami körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzuk levesünk különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettünk bele. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

A leveshez:

1 egész szárcsa

½ csokor petrezselyem

3 sárgarépa

1 zellergumó

1 szárzeller

1 vöröshagyma

1 karalábé

1 petrezselyem gyökér

1 póréhagyma

1 gerezd fokhagyma

2-3 vastag szelet kovászos kenyér

4 ek petrezselyem durvára vágva

10 dkg tejföl

A burgonyagombóchoz:

20 dkg héjában főtt burgonya

1 ek vaj

6 dkg liszt

2 kisebb méretű tojássárgája

2 ek olaj a gombóc sütéséhez

Elkészítés:

A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük.

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk a levesbe, annyit amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük.

A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.