Decemberi lapszámunkban a már megjelent Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.
Hozzávalók:
A leveshez:
30 dkg sárgarépa
1 fej lilahagyma
1 dl olaj
1 tk méz
só
1 tk gyömbérpor
1 narancs leve és héja
1 szál újhagyma
szárított chili
A savanyított gyömbérhez:
kb. 5 cm hosszúságú friss gyömbér
½ dl rizsecet
8 dkg nádcukor
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Lábosban a felszeletelt lilahagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kész sárgarépát, felöntjük 2 liter vízzel, mézzel, sóval, a gyömbérporral, a narancs levével és héjával ízesítjük, 20 perc alatt készre főzzük és leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük.
A savanyított gyömbérhez megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk a gyömbért, összekeverjük az ecettel és a cukorral; miután a cukor felolvadt, fogyasztható is, a leves tetejére kanalazzuk, a felkarikázott újhagymával és a szárított chilivel megszórva tálaljuk.
A gyömbért elkészíthetjük nagyobb mennyiségben is egyszerre, mert sok mindenhez, például szusihoz is felhasználható.