Decemberi lapszámunkban a már Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.
Hozzávalók:
A leveshez:
40 dkg gesztenye
1 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
1 ek méz
1 presszókávé
Levesbetétnek:
40 dkg libamáj
fél körte apró cikkekre vágva
kakukkfű (esetleg sült gesztenye cukorba forgatva)
Elkészítés:
A gesztenyét bevagdossuk, 30 perc alatt kisütjük, és kiszedjük a belsejét.
Lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a tejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval és mézzel ízesítjük, majd miután a gesztenye puhára főtt, hozzáadjuk a kávét. Turmixoljuk vagy pürésítjük, majd leszűrjük. Grillezett libamájjal, az apróra vágott körtével, kaukkfűvel megszórva tálaljuk, karamellizált cukorba forgatott sült gesztenyével díszíthetjük.