Hozzávalók:
30 dkg marhalábszár
50 dkg marhacsont
1 babérlevél
só, bors
2 gerezd fokhagyma
40 dkg cékla
1 kis fej hagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
30 dkg fehér káposzta
2+2 ek olaj
1 ek kristálycukor
2 ek paradicsompüré
2 ek citromlé
2 dl tejföl + 2 kk a díszítéshez
2 ek rizsliszt
5-6 szál snidling vagy 1-2 szál petrezselyem
Elkészítés:
A húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük.
Közben a céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a répaféléket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répákat vékony hasábokra vágjuk. A káposztát apróra felkockázzuk.
2 ek forró olajban átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét, néhány csepp citromlét és egy kevés sót. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. A maradék 2 ek olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a répaféléket, 2-3 perc múlva a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül levével együtt hozzákeverjük a párolt céklát.
Kivesszük a húst a levesből, apró kockákra/csíkokra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük. A tejfölt simára keverjük a rizsliszttel és 1 dl hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez öntjük, jól összeforraljuk. Ezután beletesszük a húst, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk. Tejföllel és aprított zöldfűszerrel tálaljuk.