Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Erdei gombapörkölt lestyános, túrós galuskával

Nagybörzsönyben csodálatos házi túrót fedeztünk fel, így más dolgunk nem is volt, mint, hogy a túrós galuskánk mellé „gombot” találjunk. Azért döntöttünk a gombapörkölt mellett, mert sajtházas házigazdánk verandáján kis kosárkában a reggel gombaszedés jeleit láttuk meg vargánya, őzláb és barna tinóru halmaival. Nem volt mit tenni, mint egy rendes gombapörköltnek elkészíteni. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

80 dkg erdei gomba vegyesen (lehetőleg 2-3 féle)

2 fej vöröshagyma apróra vágva

1 nagyobb gerezd fokhagyma karikára szeletelve

1 ek libazsír

1 tk füstölt fűszerpaprika

1 tk édes fűszerpaprika

8-10 tárkony levél

1,5 dl száraz fehérbor

1 dl zöldségalaplé, húsleves vagy víz

só, bors

A lestyános, túrós galuskához:

20 dkg liszt

7 dkg túró

1 ek tejföl

1 ek vaj

1 kisebb tojás

2 ek friss lestyán apróra vágva

só, bors

Elkészítés:

A gombapörkölthöz először egy lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk. Megszórjuk a kétféle paprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a tárkony leveleket.

Miután majdnem teljesen elforrt a lé, hozzáadjuk a feldarabolt gombákat, összepirítjuk és felöntjük zöldségalaplével, húslevessel vagy vízzel és készre forraljuk. Ha szükséges, pótoljuk a levet és készre főzzük.

A galuskához minden hozzávalót elkeverünk, fűszerezzük és nem lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Tálalás előtt egy serpenyőben vajon megforgatjuk a galuskákat.