A marhahús rendkívül jó alapanyag. Levesnek, pörköltnek, sülve, ragunak, szóval, mindenhogy… Itt a jó idő, ezt a zöldséges marharagut akár bográcsban is el lehet készíteni, csak az alapanyagok sorrendjét kell betartani. Egy kis friss kenyérrel tálalva fenséges lakoma.

Hozzávalók:
- 1 kg sovány marhahús
- 50 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- kis darab erős paprika
- só
- bors
- 2 dl minőségi vörösbor
- 1 kiskanál kömény
- 1 zöldpaprika
- 1 nagyobb paradicsom hámozva, magozva
- csipet kakukkfű és majoránna
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk. A lecsepegtetett húst beledobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, tegyük bele a pirospaprikát, a köményt, és két gerezd zúzott fokhagymát, így pirítsuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majoránnával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá. Mikor a hús félpuha, hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elkészült. Kínálhatjuk főtt krumplival, tarhonyával, galuskával.